Het grootste verschil is de werking

In een radiatorstroomt warm water door buizen of panelen. Het water warmt de buizen of panelen (gemaakt van staal, aluminium of gietijzer) op en vervolgens verwarmen de buizen of panelen de omringende lucht. De warmte die zo in de ruimte ontstaat, is een combinatie van stralingswarmte en convectiewarmte.

Convectorenmaken ook gebruik van warm water, maar toch werken ze nog nét even anders dan radiatoren. Een convector produceert voornamelijk convectiewarmte. Door onderdruk zuigt de convector onderaan koude lucht aan en zo treedt een systeem van warm luchtcirculatiein werking. Warm water stroomt door een smalle buis onderaan het toestel, die omgeven is door aluminium lamellen. De lamellen vergroten het contact met de omringende lucht en fungeren als warmtewisselaar.

Stralingswarmte

Stralingswarmte bestaat uit horizontale warmtegolven die de omgeving verwarmen. Het is dus een directe vorm van verwarming.

Convectiewarmte

Convectiewarmte is een indirectevorm van verwarming. Het verwarmingselement zuigt koude lucht aan en warmt die op. De warme lucht stijgt tot aan het plafond, koelt af en zakt dan weer naar beneden, zodat het proces zich weer kan herhalen.

Het grote voordeel van convectiewarmte? De omgeving warmt gelijkmatigerop dan bij stralingswarmte.

Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met het adviesteam van Inoxcon

Bekijk ons product Offerte aanvragen