Wij krijgen regelmatig de vraag naar de mogelijke toepassing van een elektrische ketel. Het verschil van het verbruik van een elektrische ketel en een gasgestookte ketel kunt u teruglezen in de onderstaande informatie.

Uiteraard is het mogelijk om een elektrische cv-ketel aan te schaffen, echter u dient rekening te houden met een aantal belangrijke factoren:

Bij een gemiddelde woning in Nederland, waar een cv-ketel wordt gebruikt voor verwarming en sanitair water in combinatie met een gaskooktoestel is het gemiddelde normverbruik ca. 1.500 m³ gas per jaar.

Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:

Uit 1 m³ Nederlands aardgas wordt ongeveer 7,9 kW aan warmte behaald (gemiddeld jaar gebruiksrendement van ± 80% Hoog Rendement cv-toestel)
Onderverdeling gasverbruik van 1.500 m³ aardgas:

  • 70 % verbruik is voor verwarming
  • 25 % verbruik is voor sanitair warm water
  • 5% verbruik is voor koken

Het totale vermogen dat nodig is gedurende het gehele jaar in dit voorbeeld is dan 1.500 * 7,9 kW = totaal 11.850 kWh per jaar.

Hierbij gelden ook weer twee uitgangspunten:

Het normverbruik elektra in Nederland per huishouden bedraagt ongeveer 4.800 kWh per jaar (voor het licht, TV, computer, koelkast e.d.)
Het rendement van een elektrische cv-ketel is 100%. Dus wanneer men kiest om een gemiddelde woning alleen nog maar elektrisch te voorzien van warmte, sanitair water en koken middels een elektrische cv-ketel is dus gemiddeld 11.850 kWh aan elektrisch vermogen nodig. Het totale verbruik komt neer op 11.850 kWh + 4.800 kWh.

Wanneer we, het hierboven genoemde voorbeeld, financieel gaan vergelijken, komen we gemiddeld uit op het onderstaande:

Energie kost in Nederland 1 m³ gas ca. € 0,79 en 1 kWh elektriciteit ca. € 0,22 (prijspeil 2021 - MilieuCentraal).

Installatie op aardgas:

1.500 m³ aardgas x € 0,79 = € 1.185,00 gemiddeld per jaar.

Installatie op elektriciteit:

11.850 kWh x € 0,22 = € 2.607,00 gemiddeld per jaar.

Hierbij vervallen de vaste kosten voor de gasaansluiting. Deze zijn ongeveer € 215,00 per jaar.

Over het algemeen kan men zeggen dat het verwarmen van een woning met een elektrische cv-ketel 2,2 duurder is dan het verwarmen met een gasgestookte ketel.

Let op !! Op dit moment (09-03-2022) stijgen de prijzen voor energie sterk. De prijzen voor 1 m³ gas kunnen inmiddels oplopen naar € 2,60 en voor 1 kWh elektriciteit € 0,58. Dit verandert echter niet veel aan de vergelijking. Met deze prijzen is het verwarmen van een woning met een elektrische cv-ketel nog steeds 1,8 duurder dan het verwarmen met een gasgestookte cv-ketel.

Wanneer zou het wel interessant kunnen zijn om te kiezen voor een elektrische cv-ketel?

  • De woning en/of bedrijfsgebouw is gesitueerd op een locatie waar geen aardgas en/of olie infrastructuur aanwezig is.
  • De woning en/of bedrijfsgebouw heeft vele elektrische panelen, die in totaal vermogen voldoen aan de behoefte (11.850 kWh).
  • De woning en/of bedrijfsgebouw heeft een behoefte die vele malen lager is dan het gemiddelde normverbruik

Heeft u alsnog vragen, neem dan contact op met ons advies team.

Tekst laatst aangepast op 09-03-2022.

 

Bekijk ons product Offerte aanvragen