Ik vervang mijn gasketel voor een elektrische cv-ketel, kan ik dan hetzelfde vermogen aanhouden?

Of liever gezegd, hoe selecteer ik de juiste elektrische cv-ketel van ACV

Een elektrische cv-ketel kan worden uitgewisseld voor een gasketel met hetzelfde vermogen. Echter gasketels zijn meestal geselecteerd op het vermogen voor warm water wat meestal veel hoger moet zijn dan het vermogen voor verwarming, zeker tegenwoordig.

Door een warmteverliesberekening of ook wel transmissieverlies berekening te maken van uw woning of bedrijfspand kun u bepalen hoeveel vermogen u nodig heeft bij een buitentemperatuur van -10 °C.

Woningen worden steeds beter geïsoleerd vanwege de steeds strengere eisen vanuit het Bouwbesluit. Deze eisen worden alleen maar strenger. Er is dus steeds minder energie nodig om onze woning te verwarmen. Een kleinere elektrische ketel van 15 kW is veelal voldoende om de warmtevraag te dekken van een normale eengezinswoning.

Met een driewegklep kan deze ketel ook een tapwater boiler verwarmen. Toepassingen met tapwater doorstromers of zonneboilers zijn ook mogelijk, zodat de zonnepanelen het tapwater verwarmen of voorverwarmen. Zonne energie panelen dekken dan een deel van de stroomvraag van de elektrische elementen (elektrische ketel).

Om snel een selectie te doen kunt u onderstaande tabel aanhouden.

Reken hiervoor de inhoud van de te verwarmen ruimte uit. Vermenigvuldig deze inhoud met de van toepassing zijnde warmteverlies volgens de onderstaande tabel.

Zeer goed geïsoleerd object 20 watt per m3
Goed geïsoleerd object 30 watt per m3
Redelijk geïsoleerd object 40 watt per m3
Matig geïsoleerd object 50 watt per m3
Slecht geïsoleerd object 60 watt per m3

Uiteraard is dit een indicatie. Zorg voor de juiste berekening en raadpleeg hiervoor ook een gecertificeerde installateur.

Controleer ook altijd of de geselecteerde elektrische cv-ketel voor wat betreft het elektrische vermogen wel kan worden aangesloten in uw woning.

Heeft u alsnog vragen, neem dan contact op met ons advies team.

 

Bekijk ons product Offerte aanvragen